Social media en PR

Een groot voordeel van het gebruik van social media is, dat het de vindbaarheid van de school op het internet vergroot. Pagina’s van Facebook en Twitter staan vaak op de eerste pagina van de zoekresultaten van zoekmachines. Bovendien worden berichten van Facebook en Twitter vaker gedeeld, wat het bereik van de boodschap kan vergroten. Vanuit PR-oogpunt is het slim om social media in te zetten naast de gebruikelijke communicatiemiddelen.

Minimum leeftijd

Iemand die zich registreert op Facebook moet ten minste dertien jaar oud zijn. Dit maakt het medium minder geschikt voor basisscholen om een platform te bieden voor leerlingen. De school kan zich met Facebook het beste richten op ouders en oud-leerlingen.

Go viral!

Om zo veel mogelijk bereik te genereren, is het slim dat elk nieuwsbericht, artikeltje of elke pagina op de website gedeeld kan worden via de social media. Dit is gemakkelijk te realiseren door op elke pagina van de website deelbuttons te plaatsen. Deelbuttons zijn die kleine pictogrammen van de social media: Facebook, Twitter, Linked-in en Google+). Zeker als er regelmatig nieuwe content verschijnt op de website, zal deze sneller worden gedeeld met deze buttons. Zorg er wel voor dat de boodschap past bij de (visie van) de school. Een handig hulpmiddeltje is  ‘de 5 A’s’: zorg dat je boodschap Actueel, Authentiek, Attent en Alert is en heb Aandacht voor de lezer.

We hebben het niet meer in de hand…

Wij merken dat veel scholen huiverig zijn om social media te gebruiken bij de communicatie. Dat snappen wij; je weet immers niet welke reacties je krijgt. Je hebt het niet onder controle. Echter: bedenk dat de reacties toch wel komen, op het plein, langs de lijn, in het zwembad… Overiges kun je reacties verwijderen van een Facebook bedrijvenpagina. Doe dit echter alleen als de reactie kwetsend of grof is, in andere gevallen kun je beter een nette, constructieve reactie plaatsen.

Social Media Protocol

Het CNV heeft een Social Media protocol Onderwijs online gezet. Dit kan handig zijn wanneer u als school met social media wilt gaan werken: https://www.cnvo.nl/fileadmin/user_upload/PDF/Onderwijs_social_media_richtlijnen_def.pdf